image3
image3

Tothom té la idea que el triatló va neixer d’una disputa entre marines de l’exèrcit americà però el cert és que unes quantes dècades abans ja s’havien realitzat proves combinades dels 3 esports. Duran els anys 1920-1930 es va cel.lebrar a França una cursa que rebia els noms de “Les trois sports”, “La Course de Débrouillards” i “La course des Touche à Tout” però amb l’ordre invers respecte al triatló actual. Algunes d’aquestes curses es segueixen celebrant anualment.

Des dels anys 30 fins als 70 no es té notícia de res relacionat amb el triatló fins que quatre anys abans del primer IRONMAN, concretament el 25 de setembre de 1.974, es va celebrar triatló a Mission Bay (San Diego). Aquest triatló va ser dirigit i concebut per Jack Johnstone i Don Shanahan i esponsoritzat pel Club d’Atletisme de Sant Diego i hi van participar una seixantena d’atletes. La idea va sortir després que, Jack Johnstone, fugint de la seva mediocritat com atleta de fons, va sentir a parlar de la Dave Pain Birthday Biathlon que consistia en una carrera a peu de 4,5 milles seguida d’una proba de natació d’un quart de milla. Amb la seva experiencia com a nedador durant els 8 anys que va passar a la High School va pensar que aquella seria la seva carrera. Després de participar-hi durant dos anys seguits va pensar en organitzar-ne una on la natació fos més llarga i va contactar amb el president del Club d’Atletisme de Sant Diego. Aquest li va dir que parlés amb Don Shanahan ja que li havia comentat que alguna idea “semblant” li ballava pel cap. El resultat de la conversa va ser la inclusió d’un sector de bicicleta de carretera i la convocatoria del primer triatló anual de Mission Bay.
Entre els participants d’aquell primer triatló hi havia el comandant John Collins, qui quatre anys més tard va unificar les tres probes més dures que es celebraven a Hawai creant l’IRONMAN TRIATLHON.

L’Ironman de Hawai va ser concebut durant la ceremonia d’entrega de premis de la Oahu Perimeter Relay (una cursa atlètica de relleus per a equips de 5 persones) de l’any 1977. Entre els participants hi havia representants de la “Mid-Pacific Road Runner’s” i del “Waikiki Swim Club”, que debatien des de feia força mesos qui eren els millors atletes de la illa: si els corredors o els nedadors. En aquella cerimònia, el comandant de la marina americana John Collins, que va estar present en les discusions, va referir-se a un artícle d’Sports Illustrated, que declarava que el ciclista belga Eddy Merckx tenia el nivell de VO2 més alt que qualsevol atleta d’aquella època, afegint que potser els ciclistes eren els millors atletes. Al final es va decidir que tot plegat s’havia de resoldre a través d’una cursa que combinés les 3 curses de llarga distància existents a la illa: la Waikiki Roughwater Swim (3.862m / 2.4 milles), la Around Oahu Bike Race (115 milles / 180 km) i la marató de Honolulu (26.219 milles / 42,195 km).

SWIM
BIKEROAD
clipart2215078
TRIATLÓNatacióCiclismeCursa a peu
Sprint750m20 Km5 Km
Olímpic1.500m40 Km10 Km
Triatló B2.500m80 Km20 Km
Ironman3.800m180 Km42,195 Km
DUATLÓCursa a peu 1CiclismeCursa a peu 2
Sprint5 Km20 Km5 Km
Mitjana distància7,5 Km30 Km3 Km
Llarga distància10 Km40 Km5 Km
AQUATLÓCursa a peu 1NatacióCursa a peu 2
Estandard2,5 Km1.000m2,5 Km
TRIATLÓ d’HIVERNCursa a peuCiclismeEsquí nòrdic
Estandard10 Km35 Km10 Km

Gordon Haller amb la seva bicicleta a Hawai 1978 – Fotografia: Ironman

Degut a l’exigència de la cursa, Collins va proposar que la persona que acabés primer l’anomenarien Ironman. De les 15 persones que van començar la matinada del 18 de febrer de 1978, en van acabar 12 i el primer Ironman va ser Gordon Haller que va acabar la cursa en 11 hores, 46 minuts i 58 segons.

El triatló és un esport en el que es conmbinen tres disciplines: natació, ciclisme i cursa a peu. En una proba de triatló, les tres fases es desenvolupen consecutivament i sense interrupció, de forma que el guanyador és el primer que completa la distancia total.

Dintre del Triatló és posible la realització de proves en diferents distàncies:

A l’ombra del Triatló han nascut algunes variants:

  • Duatló : Es subtitueix la primera part de natació per una cursa a peu.
  • Triatló d´Hivern : Semblant al duatló però canvia el tercer sector per esquí nòrdic.
  • Aquatló : Dues curses a peu separades per un sector de natació.
  • Quadriatló : Igual que una triatló però afegint una prova de kaiac desprès de la natació.
Aquest lloc web utilitza cookies pròpies per el seu correcte funcionament. Al fer clic al botó  Acceptar, vol dir que estás d\\\'acord amb l\\\'ús d\\\'aquestes tecnologíes i el processament de les teves dades per a aquests propòsits.    Més informació
Privacidad